top of page
Onko blog: Blog2

6.6.2020. obilježen Dan plave zvijezde

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.Tim onkologija.net podržao je Dan plave zvijezde koji se i ove godine održao u Zagrebu u organizaciji udruge bolesnika PINK life. Riječ je o manifestaciji kojom se želi podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.


Naime, prema posljednjim podacima iz 2018. godine u Hrvatskoj svake godine od ove bolesti oboli preko 3500 osoba, te ih umre više od 2000. Zabrinjavajuć je podatak da broj oboljelih i umrlih svake godine kontinuirano raste. Jedan od važnijih razloga za to je slab odaziv na peventivne preglede, u prvom redu na test fekalnog okultnog krvarenja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Radi se o testu kojim se u velikog broja oboljelih bolest može otkiriti u ranoj fazi i tako omogućiti izlječenje, a sam test je vrlo jednostavan i obavlja se kod kuće. Nažalost, tek oko 20% osoba pozvanih na testiranje zaista i učini test. Po navedenom je Hrvatska pri samom europskom dnu, te stoga ne čudi činjenica kako u mnogim razvijenim zemljama možemo vidjeti i nadalje porast broja oboljelih od raka debelog crijeva, no unatoč tome značajan pad smrtnosti, dok u Hrvatskoj to i nadalje nije slučaj.


Upravo iz tog razloga zdravstveno-edukativni događaji poput Dana plave zvijezde služe kako bi se javnost još jednom podsjetila na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, te kako ljudi ne bi zanemarili ono najvažnije što imaju - vlastito zdravlje. Ove godine manifestacija je obilježena vožnjom plavim panoramskim autobusom diljem Zagreba. Vožnja je započela na Zrinjevcu, a članovi udruge PINK life su duž cijele trase kroz nekoliko gradskih četvrti isticali poruke i dijelili edukativne materijale vezane uz prevenciju i rano otkrivanje raka debelog crijeva. Događaj su podržali brojni partneri udruge, među ostalima i tim onkologija.net, u sklopu čega je dr.sc. Davor Kust, dr.med. dao izjavu za medije - Hrvatski radio, HRT, RTL, TV Jabuka i Laduato TV. Jedan od priloga o događaju možete vidjeti na niže navedenom linku.92 views0 comments

Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page