top of page
Onko blog: Blog2

Postoji li povezanost upotrebe boje za kosu i pojave raka?

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Studija čiji su rezutati objavljeni krajem 2019. godine pokazala je da su žene koje su koristile trajne boje za kosu i preparate za ravnjanje kose imale povišen rizik razvoja raka dojke u odnosu na žene koje ih nisu koristile.


Inače je oko ove teme i ranije bilo kontroverzi, a do sada provedena istraživanja dala su oprečne rezultate te se nije mogao donijeti definitivni zaključak. U ovoj novoj studiji sudjelovalo je preko 46 000 žena, a proveo ju je američki Nacionalni zdravstveni institut. U studiju su uključene žene koje do početka istraživanja nisu imale rak, no imale su rak dojke u obitelji (sestra). Prema rezultatima, žene koje su redovito koristile trajne boje za kosu imale su 9% veći rizik razvoja raka dojke, dok one koje su koristile polu-trajne ili kratkotrajuće proizvode nisu imale značajno povišen rizik. Rizik je inače bio osobito visok u crnkinja, kod kojih je on kod korištenja trajnih boja za kosu bio povećan za čak 45%, u odnosu na bjelkinje gdje je taj porast rizika iznosio 7%. Autori smatraju da su za to zaslužne razlike u marketingu, to jest razne rasne skupine koriste različite palete proizvoda. Kod crnkinja je rizik dodatno rastao što je češće žena koristila navedene preparate.


Također je nađen i povišen rizik raka dojke u osoba koje koriste kemijske preparate za ravnanje kose, a to su ponovno u prvom redu bile žene crne rase.


Koji je zaključak? Studija je definitivno pronašla povezanost između korištenja trajnih boja za kosu na velikom broju ispitanika, no to ne dokazuje ujedno da takvih preparati uzrokuju rak dojke. Potrebna su dodatna daljnja istraživanja. Još uvijek nemamo jasan odgovor na pitanje mogu li trajne boje za kosu zaista dovesti do raka, jer postoji čitav niz rizičnih faktora za nastanak raka dojke te je u ovakvom tipu istraživanja nemoguće isključiti utjecaj drugih čimbenika. Više o ostalim rizičnim čimbenicima za rak dojke. Dok ne dobijemo kompletnu informaciju, možda ipak nije loše izbjegavati takve proizvode.


Cijeli članak možete pročitati na linku.




440 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page