top of page

YOGA CENTAR

Fizička aktivnost važan je dio brige o vlastitom zdravlju, a tu iznimka nisu ni onkološki bolesnici. Povremeno se mogu čuti teze kako onkološki bolesnici trebaju "odmarati" i "što više ležati", no podaci nam pokazuju upravo suprotno- umjerena fizička aktivnost značajno doprinosi podizanju kvalitete života onkoloških bolesnika te pozitivno utječe na ishod liječenja. Pritom je važno savjetovati se s liječnikom i vježbati pod nadzorom stručne i educirane osobe. Upravo iz toga razloga preporučamo vježbanje joge u našoj suradnoj ustanovi Medical Yoga Centar u Zagrebu.

Kako izgleda sat joge objašnjava g. Dario Mišković, direktor Medical Yoga Centra:

"Upoznajte malo pobliže naš program kako bi vam možda bilo lakše odlučiti se doći na prvi sat i probati. Glavne značajke našeg programa su struktura i individalizacija grupnog sata.

Sat počinje uvodnim opuštanjem koje je izuzetno važno kako bi dan i sve što je on donio na jogu mogli lijepo malo skloniti i usmjeriti pažnju na sebe kako bi učinci joge bili jači i kako bi odmorili malo glavu, psihu i živčani sustav od stresa, briga i problema.

Nakon toga slijedi vježbanje koje je koncipirano tako da na svakom satu voditelj pokaže vježbu kao da su svi prvi puta došli na jogu, sa svim objašnjenjima pravilnog kretanja, disanja i napomena. Nakon toga individualizira na način da svakom polazniku prilagodi vježbu. Lakšom varijantom ako je početna preteška ili težom ako je prelagana. S time dobijemo da svi polaznici rade točno na onoj granici mogućnosti gdje je mogućnost od ozlijede minimalna, a dobrobiti i napredak maksimalni!

Nakon vježbanja, sat zavržavamo nekim od vježbi disanja, meditacije kako bi smo naučili usmjeravati fokus i koncentrirali se bolje, lijepim i motivacijskim mislima kako bi možda čuli ono nešto šo će naš život, a i život ljudi oko nas učiniti boljim.

Trenutno kroz godinu dana imamo 140 vježbi sa preko 1000 modifikacija i varijanti. Voditelji su svi fakultetski obrazovani za pružanje ovakve djelatnosti (kineziolozi ili fizioterapeuti Zdravstvenog veleučilišta) sa minimalno 4 edukacije godišnje gdje nadopunjevamo, mijenjamo i unaprijeđujemo naš program vodeći se zadnjim saznanjima iz svijeta medicine i sličnih polja, te osjećanjem i slušanjem polaznika preko feedbacka naših voditelja."

U sklopu suradnje našeg tima i Medical Yoga Centra, naši bolesnici mogu postati članovi i vježbati jogu po povlaštenim uvjetima. Kontaktirajte nas za više detalja!

Practising Yoga
bottom of page