top of page
Onko blog: Blog2

10.10.2020. obilježen Dan zdravih dojki

Updated: Oct 20, 2020

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Tim onkologija.net podržao je Dan zdravih dojki koji se i ove godine održao u Zagrebu u organizaciji udruge bolesnika PINK life. Riječ je o manifestaciji kojom se želi podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te potaknuti žene na sudjelovanje u preventivnim pregledima.


Naime, prema posljednjim podacima iz 2017. godine u Hrvatskoj svake godine od ove bolesti oboli gotovo 2800 osoba, te ih umre oko 750. Zabrinjavajuć je podatak da broj oboljelih svake godine kontinuirano raste. Iako je smrtnost od same bolesti zadnjih godina u blagom padu, taj pad je ipak značajno sporiji nego u nekim drugim razvijenim europskim zemljama. Jedan od važnijih razloga za to je što se u značajnog dijela bolesnica bolest i nadalje dijagnosticira u uznapredovaloj fazi bolesti. U skladu s navedenim potrebno je aktivno raditi na još većem odazivu bolesnica na peventivne preglede, u prvom redu na mamografiju u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Radi se o pretrazi kojom se u velikog broja oboljelih bolest može otkiriti u ranoj fazi i tako omogućiti izlječenje. Smatra se da je bolest otkrivena u ranoj fazi izlječiva u preko 90% oboljelih. Osim mamografije, važan je i redovni samopregled dojki, kojeg svaka žena može vrlo jednostavno obaviti jednom mjesečno i na taj način potencijalno otkriti bilo kakvu neuobičajenu promjenu na dojkama koja može biti prvi znak bolesti.


Upravo iz tog razloga zdravstveno-edukativni događaji poput Dana zdravih dojki služe kako bi se javnost još jednom podsjetila na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, te kako ljudi ne bi zanemarili ono najvažnije što imaju - vlastito zdravlje. manifestacija je ove godine tradicionalno započeta na Cvjetnom trgu u Zagrebu, a potom je nastavljena na krovu hitne pomoći grada Zagreba u Heinzelovoj ulici, gdje je održana modna revija na kojoj su kreacije poznatih hrvatskih modnih dizajnera nosile bolesnice oboljele od raka dojke. Događaj su podržali brojni partneri udruge, među ostalima i tim onkologija.net, u sklopu čega je dr.sc. Davor Kust, dr.med. dao izjavu za medije - Radio Sljeme, HRT i N1.



166 views0 comments
bottom of page