top of page
Onko blog: Blog2

11.6.2022. obilježen Dan plave zvijezde

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Kao i unazad više godina, tim onkologija.net sudjelovao je u obilježavanju Dana plave zvijezde (Dress in blue day) koji se šestu godinu za redom održao u organizaciji udruge bolesnika PINK life. Riječ je o manifestaciji kojom se želi podići svijest o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka debelog crijeva.


Glavni događaj bio je u subotu 11. lipnja 2022. u centru Zagreba, u Gajevoj 7 na terasi caffe bara Espresso. Gostima su se uz kavu dijelili bademi koji alkaliziraju tijelo, vitaminski sok od naranče te edukativni letak, kako bi se na simboličan način osvijestila potreba vođenja zdravog života i odlaska na preventivne preglede.

Druženju su se priključile osobe iz javnog života, a kako je sve prošlo možete pogledati na slikama.

U sklopu događaja održana su i online predavanja putem platforme facebook live:

8. lipnja Irma Goršić, dr.med., specijalistica interne medicine, uža specijalistica internističke onkologije - "Program potpore namijenjen osobama s karcinomom probavnog sustava."

13. lipnja dr.sc. Davor Kust, dr.med., specijalist onkologije i radioterapije - "Obolio/la sam od raka debelog crijeva - Što sad?".


Naime, prema posljednjim podacima u Hrvatskoj svake godine od ove bolesti oboli oko 3500 osoba, te ih umre više od 2000. Jedan od važnijih razloga za velik broj umrlih za to je slab odaziv na peventivne preglede, u prvom redu na test fekalnog okultnog krvarenja u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Radi se o testu kojim se u velikog broja oboljelih bolest može otkiriti u ranoj fazi i tako omogućiti izlječenje, a sam test je vrlo jednostavan i obavlja se kod kuće. Nažalost, tek nešto više od 20% osoba pozvanih na testiranje zaista i učini test. Po navedenom je Hrvatska pri samom europskom dnu, te stoga ne čudi činjenica kako u mnogim razvijenim zemljama možemo vidjeti i nadalje porast broja oboljelih od raka debelog crijeva, no unatoč tome značajan pad smrtnosti.


Upravo iz tog razloga zdravstveno-edukativni događaji poput Dana plave zvijezde služe kako bi se javnost još jednom podsjetila na važnost prevencije i ranog otkrivanja ove bolesti, te kako ljudi ne bi zanemarili ono najvažnije što imaju - vlastito zdravlje. Niže možete pogledati i predavanje dr. Kusta koje je dostupno i na youtube kanalu Poliklinike Anova.






139 views0 comments
bottom of page