top of page
Onko blog: Blog2

Hodajte više i živite duže: sada i znanstvena činjenica!

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.Nova opservacijska studija obajvljena u časopisu Journal of the American Medical Association potvrdila je ranije rezultate da je hodanje vrlo korisno za zdravlje, te je pokazala da je više učinjenih koraka tijekom dana povezano s duljim životom. Pritom čak i hodanje normalnom brzinom ima značajan doprinos, tako da nije nužno hodati brzo. Ovi rezultati stoga daju dodatnu težinu ranijim liječničkim preporukama da je potrebno manje sjedilačkog načina života i više kretanja tijekom dana.


Američki znanstvenici proveli su istraživanje na 4840 odraslih osoba u dobi od 40 godina i više. Ispitanici su u periodu između 2003. i 2006. nosili uređaju za praćenje broja koraka, a potom su 2015. analizirani podaci iz registara umrlih osoba. Zaključci su da je osobe koje su hodale 8000 koraka dnevno imaju 51% niži rizik od smrti (od bilo kojeg uzroka) u odnosu na osobe koje su hodale 4000 koraka dnevno. Nadalje, osobe koje osobe koje su hodale 12000 koraka dnevno imale su čak 65% niži rizik od smrti (od bilo kojeg uzroka) u odnosu na osobe koje su hodale 4000 koraka dnevno. Nije bilo statistički značajne razlike u smrtnosti ovisno o brzini hodanja, dakle bio je važan samo broj učinjenih koraka.


Ono što je posebno zanimljivo za onkološke bolesnike, veći broj koraka je osim smanjenja opće smrtnosti (od svih uzroka zajedno) bio povezan i sa smanjenjem smrtnosti od srčanih bolesti i raka. Dakle, ako kao onkološki bolesnik želite doprinijeti svom zdravlju, svakako hodajte što više! Generalne preporuke za odrasle osobe su barem 150 minuta umjerene aktivnosti (primjerice hodanje) ili 75 minuta intenzivne aktivnosti tjedno. U prijevodu, to je 20ak minuta hodanja dnevno. Ako niste vježbali duže vrijeme, krenite postupno. Hodanje vam usto može donijeti i dodatne koristi, poput održanja odgovarajuće tjelesne mase, jačanje kostiju i mišića i poboljašanja ravnoteže i koordinacije. Poznato je kako dugotrajno sjedenje među ostalim povećava i rizika nastanka nekih malignih bolesti, stoga - pokrenite se!


Cijeli članak možete pročitati na linku.319 views0 comments

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page