top of page
Onko blog: Blog2

Kako se varaju onkološki bolesnici - vitamin B17 (amigdalin) niti liječi rak niti je uopće vitamin

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.Amigdalin je prirodni kemijski spoj najpoznatiji po tome što se lažno promovira kao lijek protiv raka. Nalazi se u mnogim biljkama, a ponajviše ga ima u sjemenkama (košticama) marelice, gorkih badema, jabuke, breskve i šljive. Službeno je klasificiran kao cijanogeni glikozid, jer svaka molekula amigdalina uključuje tzv. nitrilnu skupinu koja se može osloboditi kao toksični cijanidni anion djelovanjem enzima beta-glukozidaze. Stoga, konzumacija amigdalina dovodi do oslobađanja cijanida u ljudskom tijelu i može dovesti do trovanja cijanidom. U literaturi je opisano više slučajeva takvog trovanja, a možda je najpoznatiji onaj glumca Stevea McQueena koji je potrošio cijelo bogatstvo na vitamin B17 da bi u konačnici bez ikakvog poboljšanja preminuo od raka 1980. Od ranih 1950-ih, amigdalin i njegov kemijski derivat (laetril) promovirani su kao alternativni načini liječenja raka, često pod lažnim nazivom vitaminom B17 (niti amigdalin ni laetril nisu vitamini). Prezentirano je više mogućih mehanizama na koji bi amigdalin mogao uništiti tumorske stanice, a rak se prikazivao kao rezultat "deficijencije vitamina B17". Sve navedene teorije znanstveno sve opovrgnute. Dodatno, više je znanstvenih studija otkrilo da su navedeni spojevi klinički neučinkoviti u liječenju malignih bolesti, kao i potencijalno toksični i čak smrtonosni zbog trovanja cijanidom (osobito kod oralne primjene). Primjera radi, studija američke klinike Mayo još iz 1982. godine pokazala je kako od 175 bolesnika tretiranih amigdalinom bolest napredovala u njih čak 174, dok je značajan broj bolesnika razvio trovanje cijanidom. Unatoč tome, to nije zaustavilo razne "stučnjake" koji u svrhu osobne financijske koristi nisu prezali predstavljati lažne činjenice o amigdalinu. Promicanje amigdalina i laetrila u liječenju karcinoma često se opisuje u medicinskoj literaturi kao jedan od najpodlijih i najsofisticiranijih načina prevare i davanja lažne nade onkološkim bolesnicima.


Isticanje amigdalina kao lijeka za rak nije prestalo ni do današnjih dana. Naša preporuka je, osobe i web stranice koje preporučaju navedeni preparat kao oblik alternativnog liječenja zaobilazite u širokom luku i ne dajte se zavesti naizgled "logičnim" objašnjenjima djelovanja amigdalina i njegove učinkovitosti u liječenju raka. Radi se o znanstveno potpuno neutemeljenim tvrdnjama. Uvijek se zapitajte, tko je osoba koja mi prezentira te informacije, koliko je stručna i koje su njene stvarne namjere? U pravilu ćete doći do zaključka da iza svega stoji motiv zarade.Literatura:

1. Apricot kernels pose risk of cyanide poisoning. European Food Safety Authority. 27 April 2016. A naturally-occurring compound called amygdalin is present in apricot kernels and converts to hydrogen cyanide after eating. Cyanide poisoning can cause nausea, fever, headaches, insomnia, thirst, lethargy, nervousness, joint and muscle various aches and pains, and falling blood pressure. In extreme cases it is fatal.

2. Lerner IJ (1981). "Laetrile: a lesson in cancer quackery". Ca. 31 (2): 91–5. doi:10.3322/canjclin.31.2.91. PMID 6781723.

3. Milazzo S, Horneber M (April 2015). "Laetrile treatment for cancer". The Cochrane Database of Systematic Reviews (4): CD005476. doi:10.1002/14651858.CD005476.pub4. PMC 6513327. PMID 25918920. 4. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/laetrile-pdq#section/all13,770 views11 comments

11 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Ivan Sorich
Ivan Sorich
Aug 20, 2023

Opasan je Doktor koji zna sve ali se ne drži principa daljnje naobrazbe. Desetine godina su izumi za liječenje raka supresirani i zabranjivani od strane farmaceutskih monopolista samo zato što bi ljudi bili ozdravljeni i spašeni iz kolone smrti koju baš ta farmaceulogija stvara u pohlepii za profitom. Gdje je Đikić nakon što je pronašao mehanizam i način na koji se rak stvara, zatajio se ali kada je došla korona lajao je na sve labrte ; cijepite se, cijepte se, kao da je preko noći postao stručnjak virologije. Znam najmanje sedam protukancerskih proizvoda koji su vrlo uspješno liječili sve faze karcinoma ali nikada nisu ugledale svjetlo dana jer je upravo farmaceološka mafija učinila sve da se ti proizvodi ne plasiraju…

Like
davorkust
davorkust
Aug 21, 2023
Replying to

Poštovani,

nama se činiti da je opasno nešto drugo, a to je govoriti o nečemu o čemu osoba ne zna dovoljno. Time možete dovesti u zabludu i druge ljude. Vi ako imate informacije koje mi nemamo o novim (ili starim) "proizvodima" protiv raka ili bilo čemu vezano na temu koju ste pokrenuli, mi bismo bili sretni da ih podijelite sa svima nama. Naravno, možemo priznati samo pouzdane znanstvene podatke, a ne vaše osobno mišljenje / stav.

Like

Mirsad Radoncic
Mirsad Radoncic
Mar 12, 2023

kao prvo B17 se nalazi kao sto ste i sami rekli dokrore u kospicama vocaka, sto znaci da je prirodan.Kao drugo radi se o veoma maloj kolicini cijanida koja nije za covjeka smrtonosna.A kao trece tacno je da ubija celije .Kao sto je poznato celije raka se hrane secerom kao i ostale celije ali zar citostatici koje prodaje farmacija ne ubijaju celije i raka i zdrave celije.Zato i jesu zabranili da se prodaje B17 da bi mogli da zaradjuju na bolesnima.I na kraju ono sto je stvoreno od boga i prirodno ne moze za covjeka biti lose.

Like
davorkust
davorkust
Apr 10, 2023
Replying to

Ne biste vjerovali, ali i neki citostatici su izolirani direktno iz "prirode". Primjerice, vinka alkaloidi su grupa antimitotičkih i antimikrotubularnih lijekova koji su originalno izvedeni iz biljke catharanthus roseus. Slažem se s vama da postoje i druge stvari koje su štetne, no čini mi se da se i to značajno osvještava zadnje vrijeme.

Like

m4r371c4
May 11, 2021

svašta,. laži, ovo ono. da se bar pročita nešto o Stivu ne bi čovjek ni riječi rekao. trošio je na sve žive i nežive metode a ne samo na B17 a obzirom na terminalnu fazu ne znam što je čudno kod trošenja svih novčanih zaliha na pokušaje liječenja. Btw. kao klinac na selu sam znao jest dobrane količine koštica od marelica, nikad nisam imao ikakve posljedice iako se generacijama prenosila informacija da može biti otrovno.

Like
davorkust
davorkust
May 11, 2021
Replying to

Poanta kod McQueena je bila da bez obzira na druge preparate, B17 mu (očito) nije pomogao, ali se netkondobro obogatio na njegov račun.

Like

Dado Bozic
Dado Bozic
Apr 08, 2021

Pričate kao da farmaceutska industrija ne zarađuje na prodaji lijekova za rak, njima niti ne odgovara liječenje prirodnim putem, jer im to oduzima zaradu. Niti dan danas moderna znanost ne zna izliječiti rak i postavlja se pitanje koliku štetu organizmu zapravo nanose kemoterapije i zračenja. Ovom prilikom pitam koliki je postotak izlječenih od raka putem moderne onkološke terapije.

Like
PticaKos
PticaKos
Jan 08
Replying to

Davor. Ti nemaš blage. Sramota si.

Like
bottom of page