top of page
Onko blog: Blog2

Kako se varaju onkološki bolesnici - vitamin B17 (amigdalin) niti liječi rak niti je uopće vitamin

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Amigdalin je prirodni kemijski spoj najpoznatiji po tome što se lažno promovira kao lijek protiv raka. Nalazi se u mnogim biljkama, a ponajviše ga ima u sjemenkama (košticama) marelice, gorkih badema, jabuke, breskve i šljive. Službeno je klasificiran kao cijanogeni glikozid, jer svaka molekula amigdalina uključuje tzv. nitrilnu skupinu koja se može osloboditi kao toksični cijanidni anion djelovanjem enzima beta-glukozidaze. Stoga, konzumacija amigdalina dovodi do oslobađanja cijanida u ljudskom tijelu i može dovesti do trovanja cijanidom. U literaturi je opisano više slučajeva takvog trovanja, a možda je najpoznatiji onaj glumca Stevea McQueena koji je potrošio cijelo bogatstvo na vitamin B17 da bi u konačnici bez ikakvog poboljšanja preminuo od raka 1980. Od ranih 1950-ih, amigdalin i njegov kemijski derivat (laetril) promovirani su kao alternativni načini liječenja raka, često pod lažnim nazivom vitaminom B17 (niti amigdalin ni laetril nisu vitamini). Prezentirano je više mogućih mehanizama na koji bi amigdalin mogao uništiti tumorske stanice, a rak se prikazivao kao rezultat "deficijencije vitamina B17". Sve navedene teorije znanstveno sve opovrgnute. Dodatno, više je znanstvenih studija otkrilo da su navedeni spojevi klinički neučinkoviti u liječenju malignih bolesti, kao i potencijalno toksični i čak smrtonosni zbog trovanja cijanidom (osobito kod oralne primjene). Primjera radi, studija američke klinike Mayo još iz 1982. godine pokazala je kako od 175 bolesnika tretiranih amigdalinom bolest napredovala u njih čak 174, dok je značajan broj bolesnika razvio trovanje cijanidom. Unatoč tome, to nije zaustavilo razne "stučnjake" koji u svrhu osobne financijske koristi nisu prezali predstavljati lažne činjenice o amigdalinu. Promicanje amigdalina i laetrila u liječenju karcinoma često se opisuje u medicinskoj literaturi kao jedan od najpodlijih i najsofisticiranijih načina prevare i davanja lažne nade onkološkim bolesnicima.


Isticanje amigdalina kao lijeka za rak nije prestalo ni do današnjih dana. Naša preporuka je, osobe i web stranice koje preporučaju navedeni preparat kao oblik alternativnog liječenja zaobilazite u širokom luku i ne dajte se zavesti naizgled "logičnim" objašnjenjima djelovanja amigdalina i njegove učinkovitosti u liječenju raka. Radi se o znanstveno potpuno neutemeljenim tvrdnjama. Uvijek se zapitajte, tko je osoba koja mi prezentira te informacije, koliko je stručna i koje su njene stvarne namjere? U pravilu ćete doći do zaključka da iza svega stoji motiv zarade.



Literatura:

1. Apricot kernels pose risk of cyanide poisoning. European Food Safety Authority. 27 April 2016. A naturally-occurring compound called amygdalin is present in apricot kernels and converts to hydrogen cyanide after eating. Cyanide poisoning can cause nausea, fever, headaches, insomnia, thirst, lethargy, nervousness, joint and muscle various aches and pains, and falling blood pressure. In extreme cases it is fatal.

2. Lerner IJ (1981). "Laetrile: a lesson in cancer quackery". Ca. 31 (2): 91–5. doi:10.3322/canjclin.31.2.91. PMID 6781723.

3. Milazzo S, Horneber M (April 2015). "Laetrile treatment for cancer". The Cochrane Database of Systematic Reviews (4): CD005476. doi:10.1002/14651858.CD005476.pub4. PMC 6513327. PMID 25918920. 4. https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/cam/patient/laetrile-pdq#section/all



12,526 views11 comments
bottom of page