top of page
Onko blog: Blog2

Koronavirus i rak: Što onkološki bolesnici trebaju znati?

Updated: Mar 24, 2021

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.


Osnovno o koronavirusu. Koronavirusi su odavno poznata skupina virusa za koje se od ranije zna da uglavnom uzrokuju blažu prehladu, iako mogu dovesti i ozbiljnijih respiratornih bolesti. Novi tip (tzv. COVID-1) koji se je pojavio u prosincu 2019. uzorkovao je veliku epidemiju bolesti, proširivši se iz izvora u gradu Wuhanu u Kini na velik broj zemalja na praktički svim kontinentima. Bolest se može prenijeti s osobe na osobu kapljičnim putem. Kašljanjem i šrmcanjem bolesnik raspršuje virus u okolinu, a potom se zdrava osoba može se zaraziti udisanjem virusa. Drugi način zaraze je dodirivanjem površina na kojima ima virusa, i potom dodirivanjem očiju, nosa ili usta. Simptomi zaraze su uglavnom blagi i mogu uključivati vrućicu, kašalj i dispneju (otežano disanje), dok neki bolesnici čak uopće nemaju simptoma.


Kako se zaštititi od zaraze? Za sada ne postoji cjepivo za COVID-19, stoga je važno pokušati izbjeći kontakt s virusom. Mjere zaštite uključuju redovito pranje ruku sapunom (ili dezinficijensom s 60% ili više alkohola ako sapun nije dostupan) i vodom tijekom barem 20 sekundi, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta. Kod kašljanja ili kihanja svakako koristite maramicu koju potom bacite, ili kašljite u lakat umjesto u ruku. Kod kuće redovito čistite predmete i površine koje se učestalo koriste (poput kvake, tipkovnice, držača), te izbjegavajte nepotrebno dodirivanje istih takvih predmeta i površina na javnom mjestu. Maske nisu adekvatan način zaštite od koronavirusa, već ih trebaju nositi zaražene osobe kako bi se smanjio rizik prijenosa bolesti na zdrave osobe.


Kako se trebaju ponašati onkološki bolesnici? Bolesnici oboljeli od raka, kao i ostale osobe koje pate od kroničnih bolesti, mogu biti pod povišenim rizikom razvoja teže bolesti nakon zaraze s COVID-19. Onkološki bolesnici koji se trenutno liječe osobito su podložni eventualnoj zarazi zbog utjecaja onkološke terapije na slabljenje imunološkog sustava. Unatoč tome, ne postoje specifične upute kojih bi se onkološki bolesnici trebali držati. Bitno je pridržavati se gore navedenih preporuka koje vrijede za ostale ljude, te se ne zadržavati nepotrebno u većim skupinama ljudi. Svakako se javite svom liječniku ukoliko primijetite vrućicu ili bilo kakve druge respiratorne simptome, osobito ako ste bili u kontaktu s osobom koja je zaražena ili ste nedavno putovali u zemlju s većim brojem zaraženih osoba. I za kraj, ne zaboravite oprati ruke!
892 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page