top of page
Onko blog: Blog2

Važnost nutritivne potpore u onkološkom liječenju: kako ublažiti nuspojave koje prate terapiju

Autor: Sandra Krstev Barać, mag.nutr.


Pravilna, uravnotežena prehrana važna je kod svakog pojedinca, no ona osobito dobiva na važnosti kod oboljelih od karcinoma. Sam tijek liječenja i oporavka uvelike ovisi o stanju uhranjenosti pacijenta te je odgovarajućom prehranom moguće ublažiti neugodne nuspojave terapije, ubrzati oporavak kao i poboljšati kvalitetu života. Sami pacijenti su nerijetko izrazito motivirani za promjenom prehrane, no „u moru“ danas lako dostupnih informacija mogu donijeti krive prehrambene odluke koje će otežati liječenje.


Stoga je jedan od važnih koraka u terapiji zloćudnih bolesti savjetovanje s educiranim nutricionistom čija uloga nije samo procjena nutritivnog stanja i rizika od malnutricije (pothranjenosti), već i da bolesniku pomogne u prilagodbi prehrane i donošenju informiranih odluka, osobito kada je u pitanju unos dodataka prehrani kao i „razbijanje“ zabluda i narodnih vjerovanja koji prate ovo područje.


U suradnji s nutricionistom ublažite nuspojave liječenja


Osim što procjenjuje i prati stanje uhranjenosti onkološkog bolesnika kako bi se na vrijeme prepoznao rizik od pothranjenosti i poduzele mjere potpornog liječenja, nutricionist ima važnu ulogu i u ublažavanju nuspojava liječenja vezanih uz prehranu.


Poznato je da specifično onkološko liječenje može uzrokovati različite nuspojave poput mučnine i povraćanja, proljeva, opstipacije, promjene osjeta okusa, ranica u ustima, teškoće sa žvakanjem i gutanjem, gubitka apetita, suhih usta, umora, anemije i sl. što dodatno otežava unos hrane i povećava rizik od pothranjenosti. Važno je da kao pacijent iskomunicirate sve nuspojave s nutricionistom ili stručnom osobom jer većinu nuspojava možemo spriječiti ili ublažiti pravodobnom prilagodbom prehrane.


Samo kao primjer, kod bolnog gutanja savjetuje se unos usitnjene ili tekuće hrane koja neće dodatno pogoršati bol, dok je jedan od savjeta kod promjene osjeta okusa upotreba plastičnog pribora za jelo. Ublažavanjem neugodnih nuspojava može se uvelike poboljšati kvaliteta života čime osiguravamo što bolji unos hrane, a što u konačnici pruža više energije potrebne za borbu protiv bolesti.


Dodaci prehrani i maligne bolesti – oprez je najbolji pristup


U današnje doba lako dostupnih informacija, oboljeli su svakodnevno izloženi što kvalitetnim, što brojnim nestručnim i neosnovanim savjetima o tome kako bi se trebali hraniti. Ne nađu li educiranog stručnjaka, bolesnici se lako mogu pogubiti u moru informacija i donijeti krive i kontraproduktivne odluke za svoje zdravlje. Ova problematika je možda najviše vidljiva kod raznih dodataka prehrani dostupnih na tržištu koji bombastično obećavaju izlječenje.


Činjenica je da je tema dodataka prehrani kod malignih bolesti pacijentima koji su u potrazi za izlječenjem izuzetno zanimljiva. Stoga i ne čudi, njihov nekritični stav oglašavanju. Prema istraživanjima, više od 50 % onkoloških bolesnika poseže za pripravcima i to najčešće bez znanja svog liječnika. No, ovdje valja biti izrazito oprezan. I dok postoje određeni biološki aktivni spojevi čija se suportivna primjena u terapiji bolesti sve češće afirmira poput kontrolirana primjena vitamina D, kurkumina, betaglukana, eikozapentaenske masne kiseline i određenog ljekovitog bilja te vitaminskih pripravaka, nekritičko uzimanje proizvoda može umanjiti djelovanje terapije, djelovati kontraproduktivno i biti opasno po zdravlje, osobito ako pacijent odbija standardno liječenje posežući za tzv. čudotvornim pripravcima.


Imajte na umu da dodaci prehrani ne podliježu strogim kriterijima procjene sigurnosti i kvalitete kao što je to slučaj kod lijekova te da se danas preko interneta može kupiti svašta i to iz neprovjerenih izvora. Ostaje i pitanje interakcije mnogih supstanci s lijekovima, područje koje zasigurno nije dovoljno istraženo kao i nedostatak randomiziranih kliničkih studija na ovu temu.


Stoga, pripravke kod zloćudnih bolesti valja uzimati u dogovoru s liječnikom i nutricionistom te kao potpora standardnoj terapiji, nikako kao alternativa njoj jer samo na takav način mogu imati povoljan učinak i poboljšati kvalitetu života bolesnika.


Imate li još pitanja?


Suradnja i otvorena komunikacija s nutricionistom je važna karika u terapiji bolesti. Ukoliko je stručnjak upoznat sa svim prehrambenim tegobama koje vam se javljaju, lakše će odabrati modalitet nutritivne intervencije koji može pomoći. Neke od najčešćih nedoumica koje oboljeli imaju uključuju pitanja poput:

· Postoji li specijalna prehrana za oboljele od zloćudnih bolesti?

· Smijem li konzumirati soju ako imam karcinom dojke?

· Čujem da dijeta sokovima daje odlične rezultate, je li to za mene?

· Hrani li šećer karcinom?

· Što da jedem za povećanje razina leukocita?

· Je li sigurno posegnuti za antioksidansima za vrijeme onkološke terapije?

· Smijem li uzimati probiotike da ublažim terapijom izazvanu dijareju?


Imate li ovakva ili slična pitanja svakako se posavjetuje s nutricionistom koji će vam dati sve potrebne informacije za donošenje najbolje odluke. Zapamtite, održavanjem adekvatnog nutritivnog statusa moguće je utjecati na prognozu, kvalitetu života i funkcionalni status te poboljšati podnošljivost terapije zbog čega se svim bolesnicima preporučuje nutricionističko savjetovalište u što ranijoj fazi bolesti i zbog čega nutricionist čini važan dio multidisciplinarnog tima u liječenju malignih bolesti.



151 views0 comments
bottom of page