top of page
Onko blog: Blog2

Debljina u adolescenciji kao važan rizični čimbenik pojave raka

Updated: Mar 28, 2020

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.


Skupina istraživača iz Izraela ističe u članku objavljenom početkom veljače 2020. u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology da bi sve veća učestalost pretilosti adolescenata i moguća povezanost između indeksa tjelesne mase adolescenata (BMI) i incidencije raka mogla značajno povećati broj karcinoma povezanih s pretilošću u budućnosti. Pretilost je već ranije utvrđena kao uzročni čimbenik više vrsta raka, a udio pretilih adolescenata u svijetu kontinuirano raste.


Istraživači su stoga ispitali povezanost između BMI-a u dobi od 17 godina i incidencije karcinoma te mortaliteta među onima koji su razvili rak. U populacijskoj kohorti adolescenata u Izraelu, visina i težina mjereni su obaveznim medicinskim pregledom u razdoblju od 1967. do 2010. godine. BMI je klasificiran prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u postocima. Primarni ishod bila je dijagnoza raka između siječnja 1967. i prosinca 2012., a sekundarni mortalitet svih uzroka među članovima kohorte koji su imali rak, između siječnja 1967. i prosinca 2017.


Ukupno je u studiji sudjelovalo čak 2 298 130 sudionika, od čega 928 110 žena i 1 370 020 muškaraca. Tijekom praćenja je kod muškaraca zabilježeno 26 353 slučaja raka, a kod žena 29 488 slučajeva. Primijećeno je da se incidencija raka postupno povećavala rastom BMI-a. U muškaraca je ta povezanost bila osobito jaka (hazard rizik 1,26 kod muškaraca s adolescentnom pretilošću). Među ženama, istraživački tim nije ustanovio povezanost između pretilosti i ukupnog karcinoma, Kad su isključeni karcinomi vrata maternice i dojke (neki istraživači smatraju da su inverzno povezani s pretilošću), prilagođeni hazard rizik za rak bio je 1,27 među ženama s adolescentnom pretilošću (slično rezultatu kod muškaraca).


Zaključno, kod oba spola je visoki indeks tjelesne mase (osobito iznad 85. centile) povezan s povećanim rizikom od raka nakon 10 godina. BMI je također bio pozitivno povezan s većim rizikom od smrtnosti, i to 5,1% za muškarce i 5,7% za žene. Autori su zaključili da BMI među adolescentima može predstavljati važan cilj intervencije u prevenciji raka..



Cijeli članak možete pročitati na linku.



113 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page