top of page
Onko blog: Blog2

Hormonska (endokrina) terapija

Neki tumori svoj rast zahvaljuju upravo djelovanju hormona, a primjer su neki tipovi raka dojke i rak prostate. Na tome se temelji djelovanje tzv. hormonske terapije, za koju je ispravan naziv endokrina terapija. Odnosno, ispravno bi bilo reći protu-hormonska terapija, jer je cilj liječenja ili smanjiti stvaranje hormona ili smanjiti njihov učinak na tumorske stanice. Hormonska terapija može se koristiti u svrhu liječenja bolesti (usporavanje ili zaustavljanje rasta tumorskih stanica, sprečavanje povrata bolesti) ili ublažavanja simptoma (primjerice u bolesnika koji se ne mogu liječiti drugim metodama). Najčešće se primjenjuje u kombinaciji s drugim vrstama liječenja, a ponekad ju je potrebno uzimati u duljim vremenskim periodima (više godina). Primjenjuje se u obliku tableta ili injekcija (u mišić ruke, natkoljenice i kuka, ili potkožno u predio ruke, noge i trbuha). Također se može provesti kirurški, uklanjanjem organa koji proizvode hormone (jajnici ili testisi).


hormonski ovisni tumori, endocrine therapy

Slika 1. Neki tumori dojke za svoj rast zahtijevaju prisustvo ženskog spolnog hormona estrogena. Takve tumore nazivamo hormon-ovisnim tumorima, i mogu se liječiti primjenom hormonske terapije koja ili blokira proizvodnju estrogena ili sprečava njegov utjecaj na tumorsko tkivo.
Nuspojave hormonske terapije u pravilu su značajno manje nego kod korištenja kemoterapije, s obzirom da se radi o vrsti ciljanog liječenja. Međutim, svaka je osoba drugačija i nemoguće je predvidjeti na koji će način reagirati na terapiju. Primjećeno je da su nuspojave hormonske terapije djelomično različite u muškaraca i žena. Najčešće nuspojave koje imaju muškarci koji se liječe zbog raka prostate su napadi vrućine, smanjen libido, slabljenje kostiju, proljev, mučnina, ginekomastija (povećane i bolne dojke) i umor. Kod žena pak koje primaju hormonsku terapiju u sklopu liječenja raka dojke najčešće dolazi do napada vrućine, promjena u ciklusima, gubitka libida, mučnine, promjene raspoloženja i umora.

Specifičnosti prehrane. Hormonska terapija za rak prostate može dovesti povećanja tjelesne mase. Ukoliko primjetite značajnije povećanje težine tijekom primjene hormonske terapije, svakako se obratite svom liječniku ili nutricionistu za savjet.

 

Mogu li raditi tijekom primanja hormonske terapija? S obzirom da se hormonska terapija ili uzima kod kuće u obliku tableta, ili prima u zdravstvenim ustanovama u obliku standardnih injekcija, te da su nuspojave uglavnom blage, mnogi bolesnici odlučuju raditi tijekom primanja terapije. Hormonska terapija u većine bolesnike ne utječe značajno na radne sposobnosti.Potrebno Vam je više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas.

1,332 views0 comments

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page