top of page
Onko blog: Blog2

Koje su osnovne vrste raka?

Updated: Jan 14

Rak nije jedinstvena bolest, te postoji preko 100 tipova raka, koji se uglavnom nazivaju prema organu ili tkivu iz kojeg rak potječe (primjerice, rak debelog crijeva potječe od stanica crijevne sluznice). Drugi način klasifikacije je prema tipu stanica od koji je rak sastavljen, prema čemu su glavne podvrste karcinomi, sarkomi, limfomi, leukemije i mijelomi.

Karcinom

Karcinom je najčešći tip raka. Nastaje iz epitelnih stanica koje pokrivaju vanjske i unutrašnje površine tijela poput kože, pluća, dojke i crijeva. Postoji više tipova epitelnih stanica, što se može razlikovati pod mikroskopom, pa se prema tome karcinomi mogu dodatno dijeliti na podskupine. Adenokarcinom je rak koji nastaje u epitelnim stanicama koje proizvode tekućinu ili sluz. Tkiva s ovim tipom stanica ponekad se zovu žljezdanim tkivima. Najveći dio karcinoma dojke, crijeva i prostate su adenokarcinomi. Karcinom bazalnih stanica je rak koji započinje u donjem (bazalnom) sloju vanjskog sloja kože (epidermisa). Karcinom pločastih stanica je rak stanica koje se nalaze tik ispod vanjske površine kože (iznad bazalnih stanica). Pločaste stanice osim toga pokrivaju i mnoge druge unutarnje organe, poput želuca, crijeva, pluća, mjehura i bubrega. Pod mikroskopom izgledaju ravno, poput ljusaka ribe. Karcinom prijelaznog epitela je rak koji nastaje od stanica urotela, koje možemo naći u mokraćnom mjehuru, mokraćovodu i dijelu bubrega (bubrežna zdjelica).

Sarkom

Sarkom je maligni tumor koji nastaje iz stanica potpornog tkiva poput kosti, hrskavice, masti, vezivnog tkiva i mišića. U grubo se dijele na sakrome kostiju te sarkome mekih tkiva (sve ostale). Osteosarkom je najčešći maligni tumor kostiju, najčešći sarkomi mekih tkiva su lejomiosarkom, Kaposi sarkom, maligni fibrozni histiocitom, liposarkom i dermatofibrosarkom protuberans.

Limfom

Limfom nastaje u limfnim čvorovima i stanicama imunološkog sustava, točnije u stanicama koje se zovu limfociti (T ili B stanice). Limfociti su podvrsta bijelih krvnih stanica i funkcija im je obrana od bolesti jer su dio imunološkog sustava. Kod limfoma, abnormalni limfociti gomilaju se u limfnim čvorovima i žilama, te drugim organima u tijelu. Dva su osnovna tipa limfoma: Hodgkinov limfom i ne-Hodgkinov limfom, a razlikuju se po izgledu i tipu zahvaćenih stanica.

Leukemija

Leukemija nastaje u nezrelima krvnim stanicama koje rastu u koštanoj srži. Ovi tumori ne uzrokuju stavranje solidnih nakupina, već uzorkuju nakupljanje abnormalnih krvnih stanica u krvi i koštanoj srži u velikim količinama, čime oduzimaju prostor normalnim stanicama. Posljedično dolazi do niskog broja normalnih stanica u krvi, što tkivima otežava adekvatnu opskrbu kisikom, kontrolu krvarenja i borbu protiv infekcija. Četiri su osnovne vrste leukemije, a dijele se ovisno o brzini pogoršanja bolesti (akutne / kronične) te tipu stanica u kojima leukemija nastaje (limfoblastična / mijeloidna).

Mijelom

Mijelom je maligni tumor koji nastaje u stanicama koštane srži.karcinom rak, carcinoma cancer

Slika 1. Prikaz reseciranog dijela crijeva gdje se na prerezu vide 2 polipa (benigni tumori) te 1 maligni tumor. Maligni tumori crijeva uglavnom spadaju u adenokarcinome.Koja je razlika raka, karcinoma i tumora? Tumor je u medicini termin koji se može koristiti za svaku izraslinu. Gledajući onkološki, tumore dijelimo na benigne (dobroćudne) i maligne (zloćudne), kao što je objašnjeno u pitanju Što su to maligne bolesti (rak)? onkologija i onkolozi se u prvom redu bave malignim tumorima jer oni mogu infiltrirati okolno tkivo i širiti se u udaljene dijelove tijela te time predstavljaju ozbiljnu opasnost po život osobe. Rak je uvriježena oznaka za maligne tumore, a karcinom je tek jedna od podvrsta malignih tumora, kao što je gore objašnjeno. Termin karcinom često se od strane nedovoljno stručnih osoba iznosi kao sinonim za rak, što je pogrešno.
​Dodatne zanimljivosti


Rak nastao iz istog tipa stanica no na različitom mjestu u tijelu može se ponašati potpuno različito. Primjerice, adenokarcinom prostate i adenokarcinom pluća dvije su potpuno drugačije bolesti, i po ponašanju, liječenju i prognozi. To je iz razloga što su u navedenom primjeru stanice iz kojih nastaje adenokarcinom pluća i adenokarcinom prostate, iako dijele i neke zajedničke osobitosti, ipak značajno drugačije. Uostalom, i njihova funkcija u zdravom organizmu značajno je drugačija. Stoga, obje klasifikacije raka spomenute na početku ovog članka su važne i nužne, i ona po tipu stanica i ona po lokalizaciji / organu nastanka maligne bolesti. Tek se uzimanjem u obzir oba podatka može donijeti najbolja odluka u liječenju bolesnika.


Potrebno Vam je više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas.

2,835 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page