top of page
Onko blog: Blog2

Pravilnom prehranom protiv raka debelog crijeva

Autor: Sandra Krstev Barać, mag.nutr.Rak debelog crijeva je jedna od najčešćih vrsta malignih bolesti koja pogađa i žene i muškarce. No, iako je učestalost velika, zanimljivost je da je u pitanju vrsta zloćudne bolesti koju je lako prevenirati pravilnom prehranom i zdravim načinom života. Brojni čimbenici poput pušenja ili pretilosti pridonosi riziku obolijevanja, a prehrana je tu važna karika.

Tako danas znamo da tipična zapadnjačka prehrana koja obiluje mesom, masnoćama i procesiranim namirnicama značajno pridonosi riziku razvoja raka debelog crijeva. S druge strane, hvaljena mediteranska prehrana i u ovom slučaju dominira svojim zaštitnim djelovanjem.


Zanimljivo, i vegetarijanska prehrana se pokazala korisnom u smanjenju rizika razvoja ove bolesti, a pozitivan učinak je najizraženiji među vegetarijancima koji konzumiraju i ribu i plodove mora.

Top namirnice za prevenciju raka debelog crijeva


Iako je protektivan učinak prehrambenih režima poput peskovegetarijanstva ili mediteranske prehrane sinergijski, postoje neke namirnice koje se zahvaljujući impresivnom nutritivnom sastavu mogu izdvojiti kao junaci u prevenciji raka debelog crijeva. Slijedi popis namirnica koje se, zbog zaštitnog djelovanja,  redovito trebaju naći na tanjuru:

 • Cjelovite žitarice i mahunarke su jedan od najboljih izvora netopivih prehrambenih vlakana koja imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i  na taj se način minimizira rizik od potencijalno opasnih stanja.  Dodatno,  bakterijskom fermentacijom vlakana u debelom crijevu nastaju tzv. kratkolančane masne kiseline (SCFA), važni metaboliti s protuupalnim i potencijalno antitumorskim djelovanjem. Prema preporukama, dnevni unos vlakana trebao bi iznositi od 25-35g dnevno, što se može postići raznolikom prehranom u kojoj je, uz cjelovite žitarice i  mahunarke redovito zastupljeno voće i povrće te sjemenke i orašasti plodovi.

 • Šareno povrće i voće je snažno oružje protiv raka debelog crijeva. Osim što obiluju vitaminima, mineralima i blagotvornim vlaknima, nenadmašan su izvor fitokemikalija s antioksidativnim i potencijalno antikarcinogenim djelovanjem. Studije pokazuju kako široki spektar fitokemikalija iz voća i povrća ostvaruje znatno veći zaštitni učinak od pojedinačnih namirnica stoga je preporuka jesti što raznovrsnije. Tako je dnevno poželjno unijeti 5 ili više serviranja voća i povrća, a što je tanjur pritom šareniji, to bolje za vaše zdravlje.  Želimo li, ipak, izdvojiti šampione u prevenciji raka,  to bi bile kupusnjače poput brokule, cvjetače, kupusa, prokulice, a među voćem svo bobičasto voće (borovnice, maline, kupine, ribizl itd.) te nar

 • Riba, osobito masnije verzije poput srdelica, skuše, lososa ili tune također ima svoju ulogu u prevenciji raka debelog crijeva, posebice ukoliko zamijene meso u prehrani. Poznato je kako redovita konzumacija ribe štiti od brojnih kroničnih i degenerativnih bolesti današnjice, prvenstveno zahvaljujući impresivnom sadržaju omega-3 masne kiselina. Iako su potrebna daljnja istraživanja, čini se da su omega-3 masne kiseline korisne i u slučaju prevencije raka debelog crijeva prvenstveno zahvaljujući protuupalnom djelovanju.  Dodatno, riba sadrži selen i vitamin D, mikronutijente za koje se vjeruje da također djeluju protektivno.

 • Jogurt, ali i drugi mliječni proizvodi također mogu smanjiti rizik od raka debelog crijeva, naravno pod uvjetom da se ove namirnice podnose. Pozitivan učinak se pripisuje sadržaju kalcija, a objašnjava činjenicom da se ioni kalcija mogu vezati na žučne i masne kiseline i time smanjiti izloženost epitela debelog crijeva metabolitima koji, inače, mogu stimulirati rast tumora. To je i razlog zašto brojne studije ukazuju na zaštitnu ulogu dodataka kalcija na smanjenje rizika od raka debelog crijeva.


Neprijatelji zdravlja debelog crijeva


Osim što je prehranu poželjno „oplemeniti“ korisnim namirnicama, podjednako je važno izbjegavati one za koje postoje snažni dokazi da povećavaju rizik od razvoja raka debelog crijeva. Među neprijateljskim namirnicama valja izdvojiti:

 • Crveno meso  može, prema istraživanjima, povećavati rizik od raka debelog crijeva. Među ostalim,  termičkom obradom na visokim temperaturama (roštiljanje je tu najveći prijestupnik) dolazi do formacije tzv. policikličkih aromatskih ugljikovodika  i heterocikličkih amina koji imaju dokazano karcinogeno djelovanje. Ipak to nije poziv da se crveno meso posve izbaci iz prehrane budući da čini važan dio uravnotežene prehrane, već da se njegov unos ograniči na jednom do dva puta tjedno.

 • Suhomesnato meso i mesne prerađevine nalazi se na popisu nepoželjnih namirnica iz sličnih razloga kao i crveno meso, no ove se mesne delicije smatraju još opasnijim jer im se u svrhu konzerviranja dodaju potencijalno opasni nitriti i nitrati.  Prema stručnjacima, opasna količina procesiranog mesa iznosi 50 g dnevno, što znači da u šunkama, kobasicama, salamama i drugim vrstama mesa koje su kemijski konzervirani valja uživati tek povremeno.

 • Prekomjerno uživanje alkohola definirano kao unos više od 2 pića dnevno također nije poželjna navika, i povisuje rizik od brojnih zloćudnih bolesti, uključujući rak debelog crijeva. Pritom je rizik tim veći što je unos alkohola značajniji.


Dodatni savjeti za prevenciju raka debelog crijeva


Osim prehrane i životni stil ima važnu ulogu u našem zdravlju. Kako bi smanjili rizik od raka debelog crijeva pridržavajte se sljedećih savjeta:

 • Ne pušite

 • Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću

 • Održavajte poželjnu tjelesnu masu

 • Boravite na zraku i vodite brigu o statusu vitamina D.


I na kraju, zapamtite da je prevencija najisplativija dugotrajna strategija borbe protiv zloćudnih bolesti.


435 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page