top of page
Onko blog: Blog2

Što i kako jesti za vrijeme i nakon kemoterapije?

Autor: Sandra Krstev Barać, mag.nutr.



Raznolika prehrana koja osigurava dovoljno energije i proteina je iznimno bitna stavka kod onkoloških bolesnika. Dobro postavljeni temelji prehrane oboljelima mogu pomoći održati snagu i tjelesnu masu, ubrzati oporavak i poboljšati kvalitetu života. No, sasvim realno, za vrijeme same (kemo)terapije može postati uistinu izazovno jesti općenito, a kamoli se pridržavat postulata prehrane za onkološke bolesnike. Zadatak je tim teži ukoliko nastupe ozbiljnije nuspojave kemoterapije.


Mudrim planiranjem i pokojom liberalizacijom prehrane, moguće je olakšati cijeli proces i ubrzati oporavak nakon terapije. Ipak, valja naglasiti da u slučajevima kada prehrana samostalno nije dovoljna da se održi stanje uhranjenosti, u pomoć stižu oralni nadomjesni pripravci kao koncentrirani izvor hranjivih tvari koje, prema potrebi, propisuje liječnik.


Što jesti prije same kemoterapije?


Lagana hrana podijeljena u više manjih obroka se pokazala kao najbolji prehrambeni izbor na sam dan kemoterapije. Poželjno je i izbjegavati začinjenu hranu i obroke bogate masnoćama, pa je kao lagane obroke najbolje birati primjerice:

· Jogurt

· Voće i sir (ali ne s plemenitim plijesnima!)

· Pileća juha s ukuhanom rižom

· Tost s poširanim jajetom

· Krekeri s malo maslaca od badema


Mnogi su bolesnici skloni postiti nekoliko dana prije i poslije same terapije. Razlog djelomično leži u manjku apetita, no dobrim dijelom se krije u činjenici da je post u internetskim zajednicama propagiran kao način smanjenja „toksičnosti“ same terapije. Unatoč popularnosti ove prakse, kliničke studije koje potvrđuju sigurnost i učinkovitost posta uz kemoterapiju, iako obećavajuće, su tek u začecima. Mnoga pitanja na ovu temu još nemaju odgovora, stoga je stav struke da u ovom trenutku, ne možemo preporučiti post uz terapiju, i to osobito kod već pothranjenih bolesnika.


Prehrana u danima nakon kemoterapije


U ovom periodu je, unatoč mogućim nuspojavama, važno redovito jesti i birati namirnice koje osiguravaju dovoljno kalorija i osobito proteina kako bi pomogli oporavak. Mnogi će oboljeli, ukoliko nastupe nuspojave poput promjene okusa ili apetita, prvo izbaciti upravo proteinske namirnice, što je, iz nutritivne perspektive, velika greška. Osvijestite koliko su oni važni i kada je vrijeme za jelo, prvo pojedite nekoliko zalogaja proteinima bogate namirnice, a tek onda ostalo. Na taj ćete način, čak i ako se brzo zasitite i ne možete više jesti, pojesti barem malo toliko važnih proteina.


Evo nekoliko primjera praktičnih i brzih izvora proteina:

· Tuna ili sardine iz konzerve

· Tvrdo kuhana jaja

· Orašasti plodovi i sjemenke, te maslaci od njih

· Hummus

· Konzervirani grah

· Grčki jogurt

· Proteinski prah kao dodatak juhama, smoothijima, pire krumpiru i sl.


U danima nakon kemoterapije, vaše tijelo ne treba samo obilje proteina, već i kalorija po ovo nije period za suzdržavanje od unosa masti. Dodajte maslinovo ulje, avokado, sjemenke, ghee, maslac i sir jelima kako bi povećali energetsku vrijednost obroka. Ovo je i vrijeme kada je shake na bazi punomasnog mlijeka sasvim opravdan u prehrani. Kada prođe kritično razdoblje polako se možete vratiti na prehranu s obiljem voća, povrća, nemasnih izvora proteina i zdravih masnoća.


Iznimno je važno u ovom periodu redovito unositi i dovoljno tekućine kako bi prevenirali dehidraciju i uklonili nusprodukte kemoterapije - voda je tu najbolji izbor, no možete posegnuti i za sokom od jabuke, bistrim juhama od kostiju, biljnim čajevima, osobito čajem od đumbira i mente. Tekućinu pijte između obroka, ne za vrijeme, jer znaju zasititi i time smanjiti unos hrane potrebne za oporavak.


Nadmudrite manjak apetita i ostale nuspojave


Kod nekih osoba kemoterapija može značajno suprimirati apetit, do te mjere da im je muka i od same pomisli na hranu. Ukoliko je to i vaš problem, pokušajte lagano vježbati primjerice šetati prije obroka. Pomoći može i distrakcija – jedite s prijateljima ili gledajte televiziju. Također, jedite prema satu, a ne kada osjetite glad, ovo je period kada hranu morate doživljavati kao terapiju – nešto što je nužno za oporavak.


Svakako će vam biti lakše jesti češće više manjih obroka, pa zaboravite na koncept 3 glavna obroka i ciljajte na 5-6 manjih obroka raspoređenih tijekom dana. Birajte hladna ili ohlađena jela – na taj ćete način vjerojatno pojesti više, jer će i mirisi i arome biti blaže, pa će vas i manje iritirati, osobito ako vam je mučno.


Uz manjak apetita i promjene okusa i mirisa, kemoterapiju mogu pratiti i brojne druge nuspojave poput: mučnine i povraćanja, konstipacije, proljeva, suhoće usta, teškoća sa žvakanjem i gutanjem. Nuspojave nije pametno ni potrebno trpjeti, posavjetujte se s nutricionistom i liječnikom na koji način modifikacijama u prehrani, a po potrebi i lijekovima ublažiti nuspojave za brži i bolji oporavak.


Što izbjegavati za vrijeme kemoterapije?


Iako literatura ne daje previše uvida u ovu tematiku, mnogi stručnjaci savjetuju kako je za vrijeme kemoterapije poželjno izbjegavati grejp i sok od grejpa zbog potencijalnih interakcija s kemoterapeuticima. Slično vrijedi i za ljekovito bilje poput echinacee, ginsenga, sikavice, gospine trave te češnjak zbog čega je uvijek prije posezanja za dodacima prehrani potrebno posavjetovati se sa stručnom osobom.


I za kraj, dok ste na kemoterapiji morate obratiti posebnu pozornost tome da je hrana zdravstveno ispravna. Svakako temeljito kuhajte hranu i izbjegavajte nepasterizirane mliječne proizvode, sireve s plemenitim plijesnima, sirovu ribu kao i hranu koja sadrži sirova jaja. Ostatke hrane možete čuvati u hladnjaku 2-3 dana te podgrijati samo jednom.



Literatura:

· Leser M., Ledesma N., Bergerson S., Trujillo E. Oncology Nutrition for Clinical Practice. 1st ed. Chicago: Academy of Nutrition and Dietetics, 2013.

· Plotti F, Terranova C, Luvero D, Bartolone M, Messina G, Feole L, Cianci S, Scaletta G, Marchetti C, Di Donato V, Fagotti A, Scambia G, Benedetti Panici P, Angioli R. Diet and Chemotherapy: The Effects of Fasting and Ketogenic Diet on Cancer Treatment. Chemotherapy. 2020;65(3-4):77-84.

· de Groot S, Pijl H, van der Hoeven JJM, Kroep JR. Effects of short-term fasting on cancer treatment. J Exp Clin Cancer Res. 2019 May 22;38(1):209.

· Fasinu PS, Rapp GK. Herbal Interaction With Chemotherapeutic Drugs-A Focus on Clinically Significant Findings. Front Oncol. 2019;9:1356.


15,454 views0 comments
bottom of page