top of page
Onko blog: Blog2

Što su tumorski markeri?

Updated: Jan 14

Imam povišene tumorske markere. Znači li to da imam rak?

Tumorski markeri su biomarkeri koji se mogu naći u krvi (najčešće), urinu ili tkivima osoba koje imaju malignu bolest. Postoji više tipova markera, a svaki je vezan za određeni tumor ili skupinu malignih tumora, te se koriste u onkologiji za otkrivanja prisustva i aktivnosti bolesti. Tumorske markere može proizvoditi sam tumor ili ne-tumorske stanice kao odgovor na prisustvo tumora u organizmu. Većinu tumorskih markera proizvode i normalne stanice i tumorske stanice, no tumorske stanice ih proizvode u većoj količini te zato njiova koncentracija u bolesnika s rakom može biti povišena. Treba napomenuti kako tm markeri nisu definitivan dijagnostički test, te je uvijek dijagnozu potrebno potvrditi biopsijom.

Važno je naglasiti da povišeni tumorski markeri ne znače nužno da osoba ima malignu bolest. Generalno, ne preporuča se rutinsko kontroliranje tumorskih markera zbog njihove nespecifičnosti. Naime, tumorski markeri mogu biti povišeni zbog niza stanja (primjerice PSA može biti povišen kod hiperplazije prostate, a CA19-9 kod pankreatitisa), a također je moguće i obratno - bolesnik s aktivnom malignom bolešću ne mora imati povišene tumorske markere. Ipak, tumorski markeri su korisno sredstvo u praćenju bolesnika, jer se analizom njihova trenda ponekad može predvidjeti povrat bolesti ili pogoršanje nalaza prije nego što to pokažu slikovne metode. Svakako je najpametnije odluku o kontroli tm markera prepustiti iskusnom onkologu koji će znati procijeniti važnost nalaza koji je zatražio.


tumorski markeri biljezi, tumor markers

Slika 1. Tumorski markeri uglavnom se analiziraju iz krvnih uzoraka bolesnika. Nalazi u pravilu budu gotovi istoga dana.

Neki od tumorskih biljega koji se češće koriste:

CEA (karcinoembrijski antigen) - Radi se o tumorskom biljegu koji se normalno proizvodi u probavnom traktu tijekom fetalnog razvoja, dok kasnije njegova produkcija prestaje. U skladu s tim, vrijednosti CEA u krvi u odraslih su obično vrlo niske (2-4 ng/ml). CEA može biti povišen u osoba s određenim tipovima raka, prvenstveno porijekla iz probavnog trakta (rak debelog crijeva, želuca, gušterače), ali i kod raka pluća, dojke i medularnog karcinoma štitnjače. Treba napomenuti da su vrijednosti CEA obično povišene u osoba koje puše.  

CA19-9 (karbohidratni antigen 19-9) - Važan je u dijagnostici i praćenju bolesnika s rakom gušterače, iako povremeno može biti povišen i kod drugih tumora smještenih u trbuhu. Poznato je da osobe s nedostatkom Lewisovog antigena A na crvenim krvnim stanicama ne mogu proizvesti navedeni tumorski marker. Takvih je osoba u bijeloj populaciji oko 10%, i one čak i u slučaju vrlo velikih tumora gušterače imaju vrlo niske ili nedetektabilne vrijednosti CA19-9.

PSA (prostata-specifični antigen) se mjeri u krvi. Radi se o supstanci koju proizvodi prostata te je u većini slučajeva povišen u bolesnika s rakom prostate. Međutim, PSA isto tako može biti povišen u nekim drugim benignim stanjima, poput infekcije ili upale prostate te hiperplazije prostate. Dakle, sam nalaz povišenog PSA ne znači odmah da osoba boluje od raka prostate, no nalaže daljnju obradu.

CA125 (karcinomski antigen 125) otkriven je 1984. godine, a pronađen je u tkivu fetusa, epitelu bronha i bronhiola zdravih osoba. Važan je u dijagnostici i praćenju raka jajnika. Povišen je u preko 80% slučajeva kod seroznog ovarijalnog karcinoma, a vrijednosti obično prate veličinu tumorske mase (bilježi se porast biljega kako tumor raste). Ipak, može biti povišen i u nekim benignim stanjima kao što su endometrioza te upala jajnika i jajovoda.

CA15-3 (karcinomski antigen 15-3) je tumorski antigen važan u praćenju raka dojke. Međutim, kao i ostali tumorski markeri nije u potpunosti specifičan, pa može biti povišen i kod velikog broja patoloških stanja u abdomenu te kod oboljelih od raka pluća. Povišene vrijednosti CA 15-3 nemaju značaj u otkrivanju novooboljelih od raka dojke. Porast ovog tumorskog biljega nakon liječenja u velikom postotku upućuje na pojavu recidiva bolesti daleko prije nego što to postane klinički evidentno, a korelira i s progresijom bolesti, dok smanjenje upućuje na djelomični ili potpuni odgovor na terapiju. Međutim, nije pogodan za rano otkrivanje (screening) odnosno postavljanje dijagnoze.​​Nastavite čitati: Određivanje stadija bolesti.

Potrebno Vam je više informacija o ovoj temi? Kontaktirajte nas.

8,517 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page