top of page
Onko blog: Blog2

Može li beta glukan podići imunitet i pomoći u liječenju raka?

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Što je beta glukan?


Beta glukani su spojevi šećera koji se normalno nalaze u bakterijama, kvascima, gljivama, algama i nekim biljkama poput zobi i ječma. Izvor su topivih vlakana, te se već dulje vrijeme istražuje njihova moguća primjena u medicini. Neki autori smatraju kako mogu smanjiti visok kolesterol i pozitivno utjecati na neke kožne promjene, kao što su ekcem i razne vrste rana. U populaciji je prošireno vjerovanje kako uzimanje beta glukana pojačava učinak imunološkog sustava, pa ga često koriste i onkološki bolesnici.


Potencijalne koristi beta glukana:

· Poticanje imunološkog sustava na borbu protiv bakterijskih infekcija

· Pojačavanje aktvinosti tzv. NK (natural killer) stanica, koje su dio imunološkog sustava koji među ostalim prepoznaje i napada tumorske stanice

· Mogu služiti kao prebiotici, jer su hrana za zdrave bakterije u probavnom sustavu


Kako djeluje beta glukan?

Apsorbira se u tankom crijevu gdje se razgrađuje, te potom ulazi u krvotok. Prema do sada provedenim istraživanjima, nema dokaza da bi beta glukan mogao direktno djelovati protiv tumorskih stanica. Ipak, dio istraživača smatra kako bi se stimulacijom imunološkog sustava indirektno mogao postići pozitivan učinak i na samu malignu bolest. Smatra se da među ostalim može potaknuti imunološke stanice na lučenje citokina, koji upravo reguliraju jačinu imunološkog odgovora na strane tvari.


Istraživanja beta glukana u bolesnika s rakom

Iako je provedeno više istraživanja s pitanjem može li beta glukan pozitivno djelovati u bolesnika s malignim bolestima, sveukupni rezultati i dalje se nekonkluzivni. Naime, različite studije pokazale su miješane rezultate, tako da je dio studija potvrdio pozitivan učinak, a dio nije našao korist od primjene beta glukana. Nemali dio studija koje su pokazale pozitivni učinak, prema ocjeni nezavisnih promatrača nisu provedene u skladu s pravilima kliničkih ispitivanja te stoga njihove rezultate treba uzeti s velikom rezervom i oprezom. Nema čak niti definitivnog zaključka o djelovanju na imunološki sustav, iako prodavači komercijalnih proizvoda sa sastavom beta glukana nedvojbeno i bez zadrške tvrde kako isti „pojačava imunitet“. O navedenom dakle do današnjeg dana nije postignut konsenzus te su potrebna daljnja istraživanja.

Hrana koja sadrži beta glukan

U pravilu se osobama koje žele koristiti beta glukan preporuča uzimanje istog u sklopu zdrave, uravnotežene prehrane, a ne u formi komercijalnih proizvoda. Ipak, za sada se takvi komercijalni proizvodi smatraju sigurnima.


Hrana koja se može konzumirati:

· Zrno zobi, ječma, pšenice i raži

· Alge

· Pivski i pekarski kvasac

· Reishi, shiitake i maitake gljive

Najveći udio beta glukana po obroku imaju ječam i zob, tako da jedna šalica kuhanog ječma sadrži prosječno oko 2,5 grama beta glukana, dok šalica zobi ima oko 2 grama.


Potencijalne nuspojave

Uzimanje beta glukana u sklopu uravnotežene prehrane je sigurno, no prekomjerne doze u stastavu nekih komercijalno dostupnih proizvoda nose i rizik razvoja nuspojava.


Neke od mogućih nuspojava kod upotrebe na usta (peroralno):

· Proljev

· Mučnina

· Povraćanje

Neke od mogućih nuspojava kod upotrebe intravenski:

· Bol u leđima i zglobovima

· Vrućica i zimica

· Pojačano mokrenje

· Proljev

· Promjene krvnog tlaka

· Osip po koži

· Otok limfnih čvorova

Iako se generalno dodaci prehrani s beta glukanom smatraju relativno sigurnima, nisu sigurni za sve. Mogu pogoršati probavne tegobe i nuspojave standardnog onkološkog liječenja te međudjelovati s učinkom nekih neonkoloških lijekova. Ukoliko razmatrate korištenje beta glukana u Vašoj prehrani tijekom liječenja maligne bolesti, svakako savjetujemo savjetovanje s onkologom prije početka uzimanja takvih proizvoda.


I na kraju.. zaključak

Sagledavanjem svih relevantnih podataka možemo ponoviti ranije rečeno – nemamo dovoljno pouzdanih podataka iz velikih kliničkih ispitivanja na ljudima koji bi nedvosmisleno potvdili da redovna konzumacija beta glukana može pojačati imunitet onkoloških bolesnika. Još je manje relevantnih dokaza koji bi pokazali da uzimanje beta glukana može pomoći u liječenju raka. S obzirom na neke zanimljive predkliničke rezultate, potrebna su daljnja istraživanja koja će odgovoriti na ova i mnoga druga pitanja. Svakako upoznajte svog onkologa s bilo kojim dodatkom prehrani koji uzimate, kako ne bi došlo do negativnog međudjelovanja sa standardnom onkološkom terapijom. U slučaju da ste se odlučili uzimati beta glukan, preporučamo njegov unos putem hrane umjesto korištenja komercijalnih proizvoda, da biste smanjili rizik neželjenih posljedica.


7,524 views0 comments
bottom of page