top of page
Onko blog: Blog2

Ukiseljeno povrće povećava rizik od raka jednjaka i želuca?

Autor: dr.sc. Davor Kust, dr.med.



Unatoč značajnom padu incidencije i mortaliteta u mnogim razvijenim zemljama, rak želuca ostaje peta najčešća zloćudna bolest i drugi vodeći uzrok smrti od raka u svijetu.


Među rizičnim čimbenicima za razvoj raka želuca važna je infekcija bakterijom Helicobacter pylori, no ona čini samo dio slučajeva ove bolesti te je poznato da tek manji dio ljudi s ovom infekcijom zaista i oboli, što sugerira da postoje i drugi čimbenici koji igraju ulogu.


Epidemiološke studije pokazale su da bi jedan od navedenih čimbenika mogla biti konzumacija ukiseljene hrane. Naime, uočen je veći rizik razvoja raka jednjaka i želuca u područjima s visokom konzumacijom ukiseljene hrane. Primjerice, u visokorizičnim područjima Kine ukiseljena hrana, a osobito ukiseljeno povrće, jela se svakodnevno 9 do 12 mjeseci godišnje i predstavljala je važan dio obiteljske prehrane. Tradicionalni način pripreme ukiseljenog povrća, pakiranjem vlažnog povrća u staklenku na nekoliko tjedana ili mjeseci, omogućuje fermentaciju i rast gljivica i kvasaca te može potencijalno proizvesti kancerogene spojeve poput N-nitrozo spojeva i mikotoksina. Ova zapažanja potvrđena su i u više in vitro studija koje su pokazale karcinogenost ukiseljenog povrća.


Međutim, treba naglasiti da rezultati dijela epidemioloških studija vezano za ukiseljeno povrće nisu bili dosljedni tj. nisu potvrdili ranije rezultate. U konačnici je temeljem dostupnih podataka Međunarodna agencija za istraživanje raka klasificirala tradicionalno azijsko ukiseljeno povrće kao moguće kancerogeno za ljude.


Originalni članak objavljen u Večernjem listu možete pogledati na linku.


439 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page